Бойко Борисов, стоте дни управление и Сергей Станишев - RSS новини

Бойко Борисов, стоте дни управление и Сергей Станишев

Бат Бойко, стоте дни управление и бившия премиер Серго 

Една от горещите теми през последните дни е разследването и последвалия скандал със секретния доклад, който остави бившия премиер Сергей Станишев без имунитет.

Шумна и скандална започна и си отиде 44-та седмица на годината. Скандалът с "изтичането" на доклади от кабинета на екс министър-председателя избухна преди две седмици, а към днешна дата срещу Станишев е образувано досъдебно производство за това, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка на ДАНС, относно "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури в държавната администрация".

Както е известно според премиера Бойко Борисов става дума за 9 доклада, които са изчезнали от Министерски съвет. Сред тях е този за корумпирани министри от кабинета "Станишев". Сергей Станишев не е спазил законовата процедура за съхраняване на секретен доклад на изготвен от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Новият премиер Бойко Борисов съсредоточава усилия преди всичко в атаки по адрес на предшествениците си.

Тлеещата от години вражда между Борисов и Сергей Станишев продължава. Това явно е само част от цялостната мисия, която премиерът и неговите министри си поставиха при взимането на властта - да борят корупцията, да се форсира използването на еврофондовете, а също и публично разбулване на предполагаеми нарушения на коалиционното правителство на Станишев.

Предишните управляващи са обвинявани, че са поръчвали прекалено скъпи правителствени самолети, че са изразходвали прекалено много средства за луксозното саниране на правителствените сгради и че изобщо са пилеели държавни средства. Правителството на ГЕРБ има претенциите, че е първото, което говори "истината за своите предшественици" и няма да прикрива факти за никого, който е част от него. 100 дни след началото на управлението си, Борисов не се отказа от намеренията си да воюва със своя предшественик, но не само с него.

Негово намерение е свалянето и на имунитета и на други министри оличени в корупционни действия. Депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева писмено съгласие да започне наказателно преследване срещу нея. С това си действие тя изпревари главният прокурор Борис Велчев, които щеше да поиска в парламента сваляне на имунитета на бившия социален министър.

Eмилия Масларова стана доброволно втората "жертва" на обвинител номер 1, след като преди дни той изпрати писмо до Народното събрание и за имунитета на бившия премиер Сергей Станишев Друга стъпка е и завеждането на иск за неправомерно върнатите имоти на по-предишния премиер Симеон Сакс Кобурготски. Снетият имунитет на Станишев и делото за горите срещу Сакскобургготски бяха отчетени тези дни от новото правителсво като възстановяване на "справедливостта".

Още самото създаване на ДАНС от предишния кабинет, породи достатъчно съмнения. Не беше съвсем ясно защо се създава подобна служба, защо точно в този момент, необходими ли са й такива огромни правомощия (за сметка на МВР), и най-вече - на обществото ли наистина ще служи тя или ще има и други господари? Дали ако се докаже вината на Станишев, той ще си получи заслуженото. Ако е злоупотребил и ако новите управляващи искат да са по-различни от предшествениците си, те трябва да хванат закона в ръка и да го прилагат безкомпромисно, а не само да хвърлят закани, че щели да закрият ДАНС, ако безобразията там продължели. На Сергей Станишев се падна участта да е сред малкото екс премиери, които продължават да са във фокуса на обществения интерес и след стотния ден от сдаването на поста.

Днес той е дори по-популярен, отколкото преди 4 години. В новата ни история няма друг бивш министър-председател, който да е споменат многократно от своя приемник. Хората не искат кухи теоретични клишета, те искат да знаят какво е окрадено в държавата и от кого. Шумът около този доклад ще премине заместен от нещо друго, от нов скандал, нови разкрития. Хората не разбират много от ДАНС и класифицирана информация, но запомниха, че в дните преди сдаване на поста кабинетът на Станишев харчи като за последно и остави хазната на червено, че подписваше на инат посланически назначения, а червената аристокрация пръсна 20 млн. лв. за предизборна кампания.

Колкото за изчезналите секретни доклади, касаещи националната сигурност, Сергей вероятно е подведен и полуневинен. Важно е, че Борисов и кабинета му е надигнал глас срещу корупцията. Добре е, че Сергей Станишев сам се отказа от имунитета си, доброволният отказ от имунитета беше правилна стъпка на бившия премиер. И ако има някакъв общ интерес на премиера Борисов и предшественика му в случая, той е нещата да се изчистят. И от купищата казани думи и хвърлени обвинения да се пресее истината.

И който е виновен - хайде в затвора, а всички ние ще сме доволни с един крадец на висок пост по-малко.



Следваща Последни новини от ГЕРБ
Последна промяна ( Сряда, 17 Август 2011 15:18 ) 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии