Кирил Петков Преговаряме директно с Египет и САЩ ще бъдем отговор за целия регион - чак до Украйна - RSS новини


Кирил Петков Преговаряме директно с Египет и САЩ ще бъдем отговор за целия регион - чак до Украйна

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Кирил Петков: Преговаряме директно с Египет и САЩ, ще бъдем отговор за целия регион - чак до Украйна. Кирил Петков: Преговаряме директно с Египет и САЩ, ще бъдем отговор за целия регион - чак до Украйна Кирил Петков: Преговаряме директно с Египет и САЩ, ще бъдем отговор за целия регион - чак до Украйна

Премиерът обяви три приоритета на правителството във връзка с газовата криза

16:19 | 4 май 2022 | Редактор : Надежда Христова 313 14900 Снимка: БТА

Приоритетите на нашето правителство във връзка с доставките на газ са три - да има достатъчно газ, доставката да бъде с минимален риск и да бъде на най-добрата цена, така че да позволява на икономиката ни да бъде конкурентноспособна. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия за България.

Газови потоци

Той съобщи, че България е в напреднали директни преговори със САЩ и Египет за доставки на втечнен газ.

"И се надяваме, че ако тези преговори са успешни, цената на общия микс няма да надвишава цената на газа, който получавахме от руския енергиен гигант", каза още Петков и изрази надежда, че "не само диверсифицираме, а ще бъдем отговор за целия регион - чак до Украйна".

Премиерът обясни пред депутатите защо се е стигнало до спиране на подаването на руския газ за България. И отново подчерта, че България няма да плаща на "Газпром" в рубли.

"При плащане в рубли, ние не знаем каква ще е цената на газа, защото това зависи от курса долар-рубли или евро-рубли. Ако ползваме тази схема за превалутиране ще вкараме посредник. Вкарвайки посредник между нас и "Газпром", вкарваме страна, която не е по договор. Плащайки й нищо не гарантира дали ще си получим газа или ако не - дали ще си получим парите. Руската страна всъщност казва - нарушаваме договора едностранно и доставките ви не са сигурни, защото вкарваме трета страна. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце", каза още Кирил Петков.

Министър-председателят бе категоричен, че правителството е било подготвено за този сценарий.

"Още с влизането ни в Министерски съвет, ние започнахме да работим за диверсификацията. Ежеседмично проследявахме процеса по строителството на газовата връзка с Гърция. Успяхме да договорим ясна дата за завършване на интерконектора - 30 юни. Тази дата ще може да стане реална", обясни той.

По думите му, в момента София преговаря с властите в Баку, за да бъдат възстановени доставките на азерски газ в пълен обем преди 30 юни.

"Имахме готов план, ако "Газпром" спре доставките, за да не спре подаването до крайните клиенти и домакинствата да не усетят проблема. Въпреки че руската компания ни даде 24 часа, газоподаването нито намаля, нито цената е скочила. Всичко е под контрол", заключи премиерът.

Шефът на "Булгартрансгаз": Няма риск от въвеждане на ограничителен режим

Към момента газопреносната система на България функционира в нормално състояние и режимът на работа се осъществява от 26 април, когато диспечерите ни получиха уведомление, че одобрените заявки за 27 април от "Газпром" ще бъдат нулеви. Това не доведе до сътресения, няма реална опасност за въвеждане на ограничителен режим. Това каза пред депутатите изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

По думите му към 4 май в хранилището в Чирен са налични над 103 милиона куб. метра газ.

"Тези количества биха осигурили около 40 на сто от лятното потребление на България за период от 42 дни. Ние сме нагнетили допълнителни количества в хранилището за наша сметка. Газопреносната мрежа е в задоволително техническо състояние. Можем да приемем количества от съседни оператори", добави Малинов.

Шефът на Българския енергиен холдинг Иван Андреев заяви, че е осигурен финансовият ресурс, привлечени са допълнително консултанти, които да осигурят анализ на договорите и на отношенията с "Газпром". Холдингът подпомага усилията на "Булгаргаз" и "Булгартрангаз", издадени са заповеди, осигурено е финансирането, заяви Андреев.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/politika/kiril-petkov-pregovaryame-direktno-s-egipet-i-sasht-shte-badem-otgovor-za-tseliya-region-chak-do-ukraynaПредишна Задържаха избягалия от Враца затворник   Следваща Александър Симов БСП гарантира че няма да изпращаме оръжие
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии