По сигнал на Корнелия Нинова започва финансова инспекция на Експо 2020 Дубай - RSS новини


По сигнал на Корнелия Нинова започва финансова инспекция на Експо 2020 Дубай

(0 гласа, оценка 0 от 5)


По сигнал на Корнелия Нинова започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай". По сигнал на Корнелия Нинова започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай" По сигнал на Корнелия Нинова започва финансова инспекция на "Експо 2020 Дубай"

АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът

14:51 | 4 май 2022 | Редактор : Калин Каменов 5 773 Снимка: bgpavilion.org

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) влезе в Министерството на икономиката и индустрията за проверка на участието на България в "Експо 2020 Дубай" по сигнал на вицепремиера Корнелия Нинова, след като тя изпрати документи до прокуратурата за финансови злоупотреби, съобщават от икономическото министерство.

Още по тематаНинова дава "Експо 2020 Дубай“ на прокуратурата за корупционни схеми "България Експо 2020" към Нинова: По законов път ще докажем, че сме си изпълнили договораСпецпрокуратура започна разследване за "потънали милиони" в Експо 2020 в Дубай

АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и извършените плащания по договора.

Финансовата инспекция ще продължи 30 работни дни, до 15 юни включително.

Министър Нинова сезира прокуратурата за участието на България в "Експо 2020 Дубай" през февруари, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.

Министерството на икономиката и индустрията предаде на държавното обвинение доклад от над 700 страници, в който е описано как на консорциума-организатор "България ЕКСПО 2020" са изплатени авансово 78% от средствата по договора, който е за общо 6 720 000 лв., а редица дейности не са изпълнени. Авансите са изплатени през 2019 и април 2021 г. Заключението на експертите от министерството бе, че в събитието са потънали милиони левове от парите на българските граждани.

Преди време Нинова обяви, че българското участие в световното изложение в Дубай е корупционна схема. След проверка на причините за слабото участие на България в световното изложение в Дубай, министерство на икономиката е установило редица нарушения от страна на консорциума "България Експо", организирал представянето на страната ни.

"За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските граждани. Спирам изплащането по договора и нито лев повече няма да отиде за подобни корупционни схеми", заяви в началото на февруари Корнелия Нинова.

"България Експо 2020" ще търси законови пътища да докаже пълното и точно изпълнение на договора, както и възстановяване и подобряване на силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката, от която произтичат всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка", заявиха в отговор от консорциума.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/ikonomika/po-signal-na-korneliya-ninova-zapochva-finansova-inspektsiya-na-ekspo-2020-dubayПредишна Агенцията по храните спря внос на над 700 кг млечни продукти от Турция   Следваща Драгомир Заков Българи от малцинството ни в Украйна са загинали на фронта
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии