Председателят на КЕВР определи като подвиг действията на кабинета след спирането на газа - RSS новини


Председателят на КЕВР определи като подвиг действията на кабинета след спирането на газа

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Председателят на КЕВР определи като "подвиг" действията на кабинета след спирането на газа. Председателят на КЕВР определи като "подвиг" действията на кабинета след спирането на газа Председателят на КЕВР определи като "подвиг" действията на кабинета след спирането на газа

Станислав Тодоров заяви, че "Булгаргаз" трябва да започне да обявява открити публични търгове при ясни правила и процедури

18:01 | 4 май 2022 | Редактор : Надежда Христова 22 1032 Снимка: БТА

Това, което успя да направи България, само в рамките на една седмица, след като "Газпром Експорт" прекрати доставките, да намери алтернативни доставки - е подвиг. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия за България.

Газови потоци

Тодоров допълни, че оттук нататък "Булгаргаз" трябва да започне да обявява открити публични търгове при ясни правила и процедури.

Паралелно с това трябва да започнем да работим и, вярвам, че правителството го прави, за сключване на дългосрочни договори с повече от един доставчик. Ясно е, че тече глобална война, ясно е, че Русия използва своето най-силно оръжие газа, за да постига политическите си цели. България не може да остане в ролята на жертва в тази война, каза шефът на КЕВР.

Нашият национален интерес диктува оттук нататък да имаме няколко доставчика по дългосрочни договори, за да не зависим от политическите цели на нито един от тях, отбеляза Тодоров.

При газа има една друга много важна тема и това е капацитетът, каза председателят на КЕВР. Тодоров каза, че всички преносни съоръжения имат капацитет и този капацитет трябва да бъде отворен за всички участници. Който държи капацитетът, разбирайте- това е кранчето на тръбата, той определя какъв газ, в какви количества и на каква цена ще влиза в България, добави председателят на КЕВР. Неслучайно "Газпром" е резервирала по-голямата част от капацитета, както в България, така и в Република Сърбия и Унгария. Трябва да приемем незабавни мерки за освобождаването на този капацитет, за да могат всички търговци и доставчици, които искат да доставят газ в България - да могат да го направят на най-ниска цена, добави той.

"Предлагам ви две политики - по отношение на електричеството - нека да задължим търговците да предлагат своето електричество по дългосрочни договори на българския бизнес и потребители и нека да освободим пазара на газ, така че всички търговци и доставчици да имат достъп до него. Това включва и капацитетът", каза Тодоров.

По думите му е важно да се проведе този разговор, защото ако тези политики бъдат въведени през май месец, ще сме готови през есента.

Това е нашата роля и отговорност пред България и вярвам, че можем да се справим, каза председателят на КЕВР.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/politika/predsedatelyat-na-kevr-opredeli-kato-podvig-deystviyata-na-kabineta-sled-spiraneto-na-gazaПредишна Започва проверка в спешното в Бургас за отказан преглед на 3-годишно дете   Следваща Доц Пиргова Дебатът в коалицията за пращане на оръжие в Украйна беше театър
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии