Прокуратурата откри множество нарушения в старческите домове във Варна - RSS новини


Прокуратурата откри множество нарушения в старческите домове във Варна

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Прокуратурата откри множество нарушения в старческите домове във Варна. Прокуратурата откри множество нарушения в старческите домове във Варна Прокуратурата откри множество нарушения в старческите домове във Варна

След проверката са образувани досъдебни производства, отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги

14:26 | 4 май 2022 | Редактор : Калин Каменов 8 2027 Снимка: Булфото

Прокуратурата е открила множество нарушения в старческите домове във Варна, а след проверката са образувани досъдебни производства и е отнет лицензът на една фирма за социални услуги. Това става ясно от съобщение от държавното обвинение.

Още по тематаОцелелите от огнения ад в Рояк се нуждаят от дрехи и обувки Основна версия за пожара в с. Рояк - неизправност в електрическата инсталацияПризовават роднини на оцелелите от пожара в старческия дом в Рояк да ги приберат вкъщиНаградиха учениците, спасили възрастните хора от Дома в Рояк (снимки)

В края на миналата година в полицията и прокуратурата са получени десетки сигнали за съмнителни грижи към хора в Дом за възрастни във Варна.

Оказва се, че след кратък престой в социалното заведение старите хора или влошават здравословното си състояние, или губят живота си. След сигналите от Агенцията за качество на социалните услуги извършват проверка, а случаите се поемат и от прокуратурата.

При проверката също така изникват и казуси, като става въпрос за придвижването на пациенти с частна линейка, както и практиката домовете за възрастни да имат и частна погребална агенция.

Оказва се, че домовете, чийто собственици имат и погребална агенция, са с по-висока смъртност.

В края на ноември 2021 г. Апелативна прокуратура - Варна разпорежда проверка по реда на надзора за законност по данни за нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Целта е да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове, и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги. Трябва да се установи налице ли е причинно-следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга.

През 2021 г. са извършвали няколко проверки в домове за възрастни хора, като конкретен повод за тях са възникналият през м. юли 2021 г. пожар в частен дом за възрастни, публикации в медиите относно случаи на упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове. Тези проверки са допълнени, изяснени са още факти и обстоятелства.

Районна прокуратура-Варна ръководи досъдебно производство за това, че в периода от април 2021 г. до ноември 2021 г. в Варна, при условията на продължавана престъпна дейност, съзнателно не била оказвана помощ на лица, настанени в конкретен дом за стари хора, за които е било налице задължение за служителите на дома да се грижат за тях, тъй като се намират в опасност за живота си и нямат възможност да се пазят поради престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от служителите на социалното заведение.

Прокуратурата във Варна също така разследва и двата пожара в домове за възрастни хора, при които има загинали.

Припомняме, че девет човека загинаха при пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. Огънят е започнал от покривната конструкция на сградата на третия етаж. Сградата, в която се помещава домът, е преустроено училище с дървен покрив.

Другият инцидент стана в дома за възрастни "Свети Никола" край Варна, където почина 89-годишен мъж, а осем души бяха обгазени. Пламъците са тръгнали от стая на втория етаж, в която е бил настанен загиналият.

При извършените от Агенцията за качеството на социалните услуги 25 проверки, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни доставчици и останалите - на държавни, са били констатирани множество нарушения.

Някои от тях са свързани с факта, че част от потребителите не отговарят на профила на социалната услуга - настанени са лица с психични разстройства, с физически увреждания, с умствена изостаналост и с деменция, чието обслужване изисква специализирани грижи.

Други установени нарушения са свързани с това, че договорите за ползване на социалната услуга в голямата си част са сключени с трети лица, а не с ползвателите на услугата.

На места липсват специалисти с необходимата квалификация за развитие на физическото, психическото и здравословно състояние на потребителите в съответствие с индивидуалните им потребности и обслужващият потребителите персонал е крайно недостатъчен спрямо броя на настанените в услугата потребители.

В голяма степен е констатиран също занижен контрол от страна на управителите/ръководителите на социалната услуга по отношение на изпълнението на дейностите и воденето на документацията - прилагани са формални и идентични за различните лица оценка на потребностите, индивидуален план и индивидуален план за здравни грижи, които не са изготвени от мултидисциплинарни екипи.

С цел изясняване на фактите са проведени беседи с близки на починалите. Част от тях са отказали да разговарят по болезнената тема. Друга част посочили категорично, че приживе техните роднини не са споделяли за упражнявано насилие спрямо тях, както и че не са се оплаквали от условията в дома за стари хора.

На място в същия дом е разговаряно с лица, настанени в дома. Те са посочили, че нямат претенции спрямо полаганите грижи и категорично заявяват, че спрямо тях не е упражнявано насилие.

За всички констатирани нарушения са дадени задължителни предписания. Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са наказания "глоба" в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги.

Обобщавайки резултатите от проверките, прокуратурата е изготвила предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги. В отговора той е изразил съгласие с изложената позиция и готовност за работа в посока подобряване на законовата рамка и по същество предоставянето на по-добри социални услуги.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/temida/prokuraturata-otkri-mnozhestvo-narusheniya-v-starcheskite-domove-vav-varnaПредишна Как утрешните лидери да бъдат устойчиви срещу дезинформацията   Следваща Русия подготвя парад в Мариупол самолетът на Страшния съд ще лети над Червения площад видео
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии