Проф Кантарджиев със съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата - RSS новини


Проф Кантарджиев със съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Проф. Кантарджиев със съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата. Проф. Кантарджиев със съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата Проф. Кантарджиев със съвети към родителите заради мистериозния хепатит при децата

Важно е миенето на ръцете при децата и използването на кърпички с хлор, каза бившият шеф на НЦЗПБ

08:28 | 5 май 2022 | Редактор : Надежда Христова 8 1524 Снимка: Дир.бг

"Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, изведнъж влошават общото си състояние - симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения", заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

Още по тематаНеобясними случаи на хепатит при деца в четири европейски страни и САЩБългария започва тестове в търсене на мистериозния хепатит сред децатаАсена Сербезова: В България няма регистриран случай на мистериозния хепатит сред децата

По думите му след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние. 

"В рамките на дни се развива болестта, трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания на храносмилателната система.

"Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и използването на кърпички с хлор. Предава се чрез ръце и повърхности", добави проф. Тодор Кантарджиев.

Той прогнозира, че няма да има тежки случаи на хепатит в България и посъветва хората във връзка с пролетния сезон да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

"Проверявайте детето си след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик", поясни проф. Тодор Кантарджиев и подчерта, че коронавирусът не си е отишъл.

Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.

"Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха, накрая на лятото да се ваксинират", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prof-kantardzhiev-sas-saveti-kam-roditelite-zaradi-misteriozniya-hepatit-pri-detsataПредишна Ако ЕС се откаже от руски петрол и газ ще сложи ли това край на войната в Украйна   Следваща Свиленски Забраната на руския петрол не е в интерес на българските граждани
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии