Разузнаването пред НС Частни компании в ЕС ще плащат руски газ в рубли - RSS новини


Разузнаването пред НС Частни компании в ЕС ще плащат руски газ в рубли

(0 гласа, оценка 0 от 5)


"Разузнаването" пред НС: Частни компании в ЕС ще плащат руски газ в рубли. "Разузнаването" пред НС: Частни компании в ЕС ще плащат руски газ в рубли "Разузнаването" пред НС: Частни компании в ЕС ще плащат руски газ в рубли

Информацията не е потвърдена, заяви председателят на Държавна агенция Антоан Гечев

19:00 | 4 май 2022 | Редактор : Калина Петрова 110 9812 Снимка: Булфото

Според непотвърдени данни към момента има частни компании в държави - членки на ЕС, които са открили сметки в руски банки за заплащане на руски газ в рубли. Това заяви председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев.

Газови потоци

Гечев бе изслушан в рамките на насроченото извънредно пленарно заседание във връзка със спрения природен газ от страна на руския доставчик. Изслушването е по искане на ПГ ГЕРБ-СДС.

Гечев припомни, че Унгария официално е заявила, че е готова да използва предложената от Москва схема за разплащания. Австрийската компания ОМV възнамерява да осъществи предстоящите през месец май плащания, като активно работи за намиране на решение как това да се случи, без да се нарушат санкциите на ЕС срещу Москва, обяви той.

По думите на Гечев подобна е ситуацията и с германски концерн, който обсъждал въпроса с германското правителство, така че да не се нарушават санкциите. Подобно решение се търсело и в Италия.

Председателят на ДАР Антоан Гечев коментира, че въпреки че повечето държави не възнамеряват да плащат в рубли, обективна е оценката, че някои от тях не могат на този етап да се откажат от руски енергоресурси. В този контекст активно се работи за общоевропейско решение, така че да не бъдат нарушавани санкциите на ЕС и същевременно да се осигурят енергоизточници за страните- членки. Следва да се отчита при тази ситуация, че частните енергийни компании не са изрично посочени в санкционните мерки на ЕС срещу Москва, поради което се приема, че те все още могат да осъществяват заплащания в руски рубли, отбеляза председателят на ДАР.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/politika/razuznavaneto-pred-ns-chastni-kompanii-v-es-shte-plashtat-ruski-gaz-v-rubliПредишна ЕП ще разследва „много сериозно” обстоятелствата около ареста на Бойко Борисов   Следваща Руската православна църква разкритикува папа Франциск
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии