Руската православна църква разкритикува папа Франциск - RSS новини


Руската православна църква разкритикува папа Франциск

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Руската православна църква разкритикува папа Франциск. Руската православна църква разкритикува папа Франциск Руската православна църква разкритикува папа Франциск

Това е в отговор на изказването на папата по адрес на патриарх Кирил

19:32 | 4 май 2022 | Редактор : Калина Петрова 80 5241 Снимка: БТА/АР

Руската православна църква (РПЦ) разкритикува днес папа Франциск за това, че е възприел погрешен тон, като е призовал патриарх Кирил да не става "олтарен прислужник" на Кремъл, и предупреди Ватикана, че подобни коментари биха навредили на диалога между църквите, предаде Ройтерс.

Русия - Украйна Виж още Папа Франциск: "Лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е предизвикал войната

Франциск заяви в интервю за италианския в. "Кориере дела сера", че Кирил, който подкрепя войната в Украйна, "не може да става олтарен прислужник на (руския президент Владимир) Путин".

РПЦ изрази съжаление, че месец и половина след като папата и руският патриарх са разговаряли пряко, Франциск е възприел такъв тон.

"Папа Франциск избра неправилен тон, за да предаде съдържанието на този разговор", заяви Московската патриаршия, въпреки че не спомена изрично коментара на папата.

"Подобни изказвания едва ли биха допринесли за установяване на конструктивен диалог между Римокатолическата и Руската православна църква, което е особено необходимо в настоящото време", беше посочено в изявлението.

Русия и Западът представят конфликта в Украйна много различно. Москва го нарича "специална военна операция" за разоръжаването на Украйна и защитата й от фашистите. Киев и западните му поддръжници определят твърденията за фашизъм като нелепи и казват, че Русия води непредизвикана война, заплашваща по-нататъшното съществуване на Украйна като суверенна и демократична държава.

Московската патриаршия заяви, че Кирил е казал на Франциск в разговора им на 16 март, че западните медии не отразяват ситуацията в Украйна по точен начин.

Патриархът е заявил, че конфликтът в Украйна е започнал през 2014 г., когато при протести е бил свален тогавашният проруски президент. Кирил е изтъкнал, че е имало преследване срещу рускоезични жители в украинския град Одеса - нещо, което Киев отрича.

Руският патриарх обаче също така е изразил съжаление заради конфликта. "Разбира се, тази ситуация е свързана с голяма болка за мен. Моето паство е от двете страни на конфронтацията, те са предимно православни хора", е казал той според патриаршията.

"Патриарх Кирил припомни също така, че в края на съветската епоха Русия е получила уверение, че НАТО няма да се придвижи дори педя в източна посока. Това обещание обаче беше нарушено", беше посочено в изявлението.

САЩ и НАТО отричат да са били давани подобни уверения и казват, че страните са свободни да кандидатстват за членство в алианса, който според тях има чисто отбранителен характер и не представлява заплаха за Русия, отбелязва Ройтерс.

 

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/svyat/ruskata-pravoslavna-tsarkva-razkritikuva-papa-frantsiskПредишна Разузнаването пред НС Частни компании в ЕС ще плащат руски газ в рубли   Следваща Тимерманс Правителството взе много мъдри решения България няма да остане сама
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии