Сблъсъци между протестиращи „за” и „против” Украйна в центъра на София има ранен видео - RSS новини


Сблъсъци между протестиращи „за” и „против” Украйна в центъра на София има ранен видео

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Сблъсъци между протестиращи „за” и „против” Украйна в центъра на София, има ранен (видео). Сблъсъци между протестиращи „за” и „против” Украйна в центъра на София, има ранен (видео) 15 Сблъсъци между протестиращи „за” и „против” Украйна в центъра на София, има ранен (видео)

Едните демонстранти скандират "оставка", другите - "тук не е Москва"

18:34 | 4 май 2022 | Редактор : Радостина Димитрова 958 35005 Стопкадър: Фейсбук

Пред сградата на Народното събрание се проведе протест под мотото "Да защитим мира и неутралитета на България". От другата страна на парламента пък се бяха събрали протестиращи, които са "за" изпращането на оръжия на Украйна.

Демонстрантите от първия протест са против изпращането на оръжие в Украйна, защото според тях това би означавало въвличане на държавата във войната.

Снимка: БТА

Организатор на протеста е партия "Мир", от която заявиха, че няма нито един убедителен аргумент, че ще се постигне мир с доставяне на оръжие.

Снимка: БТА

Движението пред парламента беше блокирано, а полицейското присъствие - засилено. Хората скандираха "оставка".

Снимка: БТА

Вижте всички снимки ТУК>>>

Снимка: БТА

От партията настояват още за референдум, според който да се реши дали България ще изпраща военна помощ.

Другият протест - на желаещите да се прати военна помощ за Украйна, започна малко преди депутатите да гласуват дали ще се предоставят оръжия на Киев.

Снимка: БТА

Той се проведе на метри от другия - на служебния вход на НС. 

Снимка: БТА

Протестиращите скандираха "тук не е Москва".

Към 18:00 ч. протестиращите "за" и "против" военна помощ за Украйна се преместиха от парламента към паметника на Съветската армия. Двете групи са разделени от полицейски кордон, но успяха да стигнат до сблъсък в подлеза на Софийския университет. От видео във фейсбук се вижда мъж с окървавена глава, който явно е отнел от другата агитка украинско знаме. След сблъсък мъж с жълто-синя лента на ръкава го отнема от ръцете му. Чуват се и псувни.

Стопкадър: Фейсбук

"Не сме доволни от решението на Народното събрание, защото в крайна сметка решение за военна помощ не беше гласувано. В крайна сметка се гласува едно орязано решение, в което тези думи, този термин изобщо не съществува и това връзва ръцете на правителството оттук нататък да помага само с няколко конкретни неща, които са необходими в момента, но ние не знаем как ще ескалира войната", каза пред журналисти Цецка Бачкова, която е част от организаторите на протеста с искане за военна помощ.

Събралите се скандират "Тук не е Москва". Развяват български и украински знамена. Издигнали са плакати с надписи: "Ако сме за мир в Украйна - да я въоръжим. Украинците не могат да защитават живота си с маслинови клонки", "Руски агенти вън от парламента". Групата с искане за неутралитет развява български и руски знамена. Скандират "Оставка", "Неутралитет".

Сблъсъци и летящи бутилки и пред Паметника на съветската армия

Инициативата за опаковане на паметника на съветската армия с българското и украинското знаме пък беше прекъсната от протестиращи срещу войната. Стигна се и до сблъсъци. В района има засилено полицейско присъствие, предава БНР.

Акцията е организирана от гражданска инициатива, която се бори за демонтиране на паметника на съветската армия. "Опаковането" на паметника е жест на солидарност с хората от Украйна, посочват от организаторите.

На групата, която се опита да постави националния трибагреник и украинското знаме обаче беше попречено от друга група, която припознава паметника като част от българската история. Стигна се до моменти сблъсъци и полетяха бутилки. Репортер на "Хоризонт" съобщи за човек с кръв по слепоочието, а жена показа, че е ухапана до кръв по ръката.

Полицията обаче реагира бързо, като и двете групи бяха разделени от двоен кордон от униформени.

Снимка: БТА

На мястото дойдоха и представители на политическа партия "Възраждане" и държаха речи.

Ето какво посочиха част от хората, участващи в акцията по опаковане на паметника: "Трябваше да опаковаме паметника в подкрепа на украинския народ. Не очаквах, че ще има такива провокации", "Идеята е да подкрепя Украйна и да спрем най-вече тези хора, които се опитват да развалят всичко", "За да подкрепя украинският народ, който е страдалец в момента, защото е нападнат", "Това, че аз съм против агресията на Русия в Украйна, в една суверенна страна, която е със законно избран парламент, със законно избран президент, в която Русия отиде и направи пълен погром. Избива жени, избива деца, изгониха сума ти хора абсолютно без причина. Путин е убиец!".

Междувременно продължаваха споровете между двете групи за и против премахването на паметника и за и против военно-техническа помощ за Украйна. БНТ съобщи за пострадала от агресивни протестиращи репортерка, която е била откарана в болница.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/s-blokada-na-dvizhenieto-pred-ns-zapochna-protestat-protiv-voennata-pomosht-za-ukraynaПредишна Иван Гешев ще участва в Европейската конференция на прокурорите в Палермо   Следваща ЕП ще разследва „много сериозно” обстоятелствата около ареста на Бойко Борисов
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии