Стотици полицаи пазят поклонници в Индия заради спорен храм снимки - rss-novini.net


Стотици полицаи пазят поклонници в Индия заради спорен храм снимки

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Стотици полицаи пазят поклонници в Индия заради спорен храм (снимки). Стотици полицаи пазят поклонници в Индия заради спорен храм (снимки) 10 Стотици полицаи пазят поклонници в Индия заради спорен храм (снимки)

Съдът позволи построяването му на мястото на разрушена джамия, което доведе до кървави сблъсъци

16:45 | 11 ноември 2019 | Снимка: БТА/AP

Хиляди полицаи от силите за сигурност в Индия са командировани в град Айодхя. Училищата там са затворени, а контролни пунктове бяха поставени и около сградата на Върховния съд в Делхи. Причината е решение на Върховния съд, с което се позволява създаването на хиндуистки храм на мястото на разрушен през 1992 година. 

Виж още 115 хиндуистки поклонници стъпкани до смърт, 33 от тях са деца

Властите смятат, че решението на Върховния съд ще сложи край на години спорове и насилие заради разрушаването на джамията от 16-и век от 200 000 хиндуистки националисти. Нападението доведе до най-тежките прояви на насилие в Индия от независимостта от 1947 година. Убити бяха около 2000 души, предимно мюсюлмани.

Още снимки вижте тук >>>

Десет години по-късно опожаряването на влак от Айодхя предизвика смъртта на 59 хиндуистки националисти и това разпали нови размирици, завършили с около 1000 убити.

През 2010 г. съдебно решение раздели терена с площ 1,1 хектар между двете религиозни общности, главно в полза на хиндуистите, което не позволи да се сложи край на конфликта.

Поклонниците чакат с нетърпение построяването на спорния храм. Те вече са на мястото и изпълняват ритуали - потапяния на брега на река Сариу в Айодхя, Индия.

Върховният съд на Индия, който се произнесе в полза на индуистки храм на спорната религиозна земя в северната страна на страната, разпореди алтернативна земя да бъде предоставена на мюсюлманите за изграждане на нова джамия. Решението бе посрещнато негативно от мюсюлманската общност. 

Решението на индийския ВКС е победа на националистическото правителство на премиера Нарендра Моди. Преди обявяването на решението на Върховния съд властите засилиха мерките за сигурност в цялата страна, а премиерът призова населението към спокойствие и постави полицията в повишена готовност.

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/svyat/stotitsi-politsai-pazyat-poklonnitsi-v-indiya-zaradi-sporen-hram-snimkiПредишна Младен Маринов Двете убийства в Кюстендил не са свързани извършителите им са задържани   Следваща Ексбритански разузнавач основател на Белите каски открит мъртъв в Истанбул
 
 
Онлайн магазин за Велосипеди: Онлайн магазини за Велосипеди

Сайт за SEO услуги: SEO услуги

Translation

RSS емисии с новините от днес