Шефът на ДАНС за газовата криза Може да ескалира социалното напрежение - RSS новини


Шефът на ДАНС за газовата криза Може да ескалира социалното напрежение

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Шефът на ДАНС за газовата криза: Може да ескалира социалното напрежение. Шефът на ДАНС за газовата криза: Може да ескалира социалното напрежение Шефът на ДАНС за газовата криза: Може да ескалира социалното напрежение

Основните рискове след спиране на доставките са осигуряване на алтернативни трасета в спешен порядък, предупреди Пламен Тончев

17:36 | 4 май 2022 | Редактор : Надежда Христова 55 3793 Снимка: БТА

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев заяви пред депутатите, че е възможно повишаване на цената на природния газ в резултат на въвеждането на посредници и прекупвачи. Не е диверсификация, ако газът се купува от тях и е руски, добави той по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия за България.

Газови потоци

Тончев предупреди, че може да ескалира социалното напрежение. По думите му възможни са доставки през Гърция, Турция и Румъния, но на значително по-високи цени.

Анализи показват, че ако и на Гърция бъде спрян природния газ, то терминалът при остров Ревитуса няма да е достатъчен за нуждите на двете държави - България и Гърция. Съществуват и опасности да не се запълни капацитетът на хранилището в Чирен, ако не се намери газ през май и юни необходимите количества няма да са нагнетени, смята шефът на ДАНС.

Той допълни, че по експертни оценки, ако България приеме механизма на "Газпром експорт" за плащане в долари и превалутирането им в рубли, рисковете са свързани със забава и неизпълнение на плащането в срок, зависи и от наличности на рубли на Московската фондова борса.

Повишението на цените на природния газ ще доведе до искане на компенсации, финансирането на подобни мерки ще доведе до увеличаване на външния дълг, добави Пламен Тончев. В същото време той заяви, че цените на доставките на синьо гориво за месец май са по-ниски от тази на "Газпром".

Цялата новина: https://dnes.dir.bg/politika/shefat-na-dans-za-gazovata-kriza-mozhe-da-eskalira-sotsialnoto-naprezhenieПредишна Здравното министерство хвана в нарушение русенската болница   Следваща Първан Симеонов пред Dirbg Решението за Украйна е успех за Петков Василев Нинова и президента Радев
 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии