Базовият гардероб за 2022, стъпка по стъпка - RSS новини
Вие сте тук:

Базовият гардероб за 2022, стъпка по стъпка

Базовият гардероб ни спасява в ситуации, в които държим да изглеждаме стилно и актуално, но времето е недостатъчно за придобивка на нови модни артикули или за съставяне на цялостен ансамбъл. С помощта на марката BAON ще се опитаме да вникнем в принципите при подбора на облекла и аксесоари, както и практически да усвоим умението да изграждаме ефектни визии.

Базовият гардероб за 2022, стъпка по стъпка

Какво е базов гардероб?

Базовият гардероб е набор от дрехи, обувки, чанти и други аксесоари, които са актуални по всяко време. Когато композираме своя аутфит, изхождаме от четири категории визии: класическа, романтична, коктейлна и офисна. Например, малка черна рокля, джинси, бяла риза, пола-молив, черно поло, кожено яке, шлифер, маратонки, класически високи обувки. Всички тези неща се причисляват към доказаната класика и остават неизменни, независимо от промяната в модните тенденции.

Друг съществен проблем, който се решава с помощта на базовия гардероб, е, че всички дрехи в него не само не излизат от мода, но се съчетават добре една с друга. Използвайки наличните облекла, може да получите стилен комплект, без дори да експериментирате или мислите.

 

Основен или капсулен?

 

Концепцията за капсулния гардероб е създадена през 70-те години от Сузи Фоу, собственичка на бутик в Лондон. Идеята на капсулния гардероб е да притежавате само няколко дрехи, обувки и чанти, които идеално да си пасват. Според класическата представа, трябва да притежавате точно 37 дрехи обувки и аксесоари, но може да редуцирате броя. Важното е да запазите онези дрехи, обувки и аксесоари, които наистина харесвате и носите, както и това всеки артикул да се съчетава с който и да е от останалите. Тази подборка спестява немалко пари и най-важното – време.

Основният гардероб се състои от облекла и допълнения към тях, които са непреходна класика. Всъщност, това е гръбнакът на визията. Оттам насетне аутфитът може да бъде допълван по ваша преценка с последните модни открития. Екстравагантните акценти ще обогатят класическата линия, а съвместимостта на цветовете, материите и обемите няма да позволи да се доближите до кича в желанието си за оригиналност.

 

Пет ключови правила за съставяне на базов гардероб

 

Независимо от личния си стил и дали ви допада строгата или по-раздвижена разновидност на базовия гардероб, ще си помогнете при създаването му, ако следвате няколко основни правила.

Съвместимост. Всички дрехи, в това число и връхните, които влизат в гардероба са перфектно съчетани помежду си по стил и линия. Те лесно се комбинират с всяко друго облекло.

Монохромна палитра. Много по-лесно е да "сприятелите" един с друг едноцветни елементи, отколкото пъстри десени. Неутралните цветове като черно, бяло и сиво са задължителни. Съчетанието им с пастелни тонове придава елегантност и на най-простия силует.

Разнообразие от текстури. Не се страхувайте, че визиите, базирани на монохромна палитра, ще бъдат скучни. Ако комбинирате различни текстури , тоалетите ще изглеждат луксозно. Например черна дантелена рокля с черни лачени ботуши и вълнено палто.

Класика. Базата е изградена от дрехи, които не се придържат към ясно заявен стил. Например, бялата риза с мъжка кройка е за предпочитане пред модерната оверсайз блуза.

Аксесоари. Ако поддържате по-голямо разнообразие от обувки и аксесоари, можете да създавате различни визии всеки ден на базата на един и същ гардероб.

 

Окомплектоване на дамския базов гардероб за 2022 г.

 

Ако искате да изградите основен гардероб от нулата, но също така държите да избегнете скучни и прекомерно използвани съчетания, ще се наложи да изчакате. Необходими са една до две години, за да се натрупа идеалната база данни, която да отчита модните тенденции, за да може да ги адаптирате към вашите вкусове и да създадете нетривиални, но дълготрайни комбинации на базата на следните елементи.

 

Дънки

Сините дънки с права кройка и висока талия могат спокойно да бъдат наследени от вашите внуци. При тях няма трайна и универсална тенденция. Що се отнася до сезон 2022, продължават да бъдат актуални широки модели от основни цветове: тъмно синьо, сиво или черно. Комбинират се добре в ежедневния тоалет с тениска, удължено яке, а в бизнес визията - с полупрозрачна блуза, палто и класически обувки с ток.

Прилепналите дънки тип skinny също остават в употреба, но само ако имат високо закопчаване. На този етап забравете за моделите с ниска и средна талия – те едва ли ще се върнат скоро в дизайнерските колекции.

 

Тениска

Белите прави тениски са задължителни в базовия гардероб. Тази проста дреха ще допълни органично аутфита, съчетана с пола и балеринки, и ще изглежда перфектно в комбинация с панталон и маратонки в по-небрежен стил.

В днешно време тениската не е задължително да е чисто бяла. Принтовете са добре дошли, особено ако са флорални или животински щампи. Ръчните бродерии и апликации са високо ценени.

 

Пола молив

Всъщност, изграждането на базов гардероб би трябвало да започне от полата молив. Ако стриктно спазвате класическите рецепти, тогава тя трябва да е черен прав модел. Christian Dior беше първият, който показа как точно да носим тази лаконична пола. Именно той посъветва да добавим към нея нежна блуза с V-образно деколте и обувки тип деколте. Но времето минава и тенденциите се променят. Ето защо полата-молив може да бъде в пастелни и ярки цветове. Изглежда страхотно и в комбинация със спортни обувки и ботуши. А ако допълните тоалета с кожено яке, палто или обемен пуловер в спокойни нюанси, се получава истинска бомба. Дамската чанта, шапката и шалът са верни помощници! В допълнение, правата пола идеално се комбинира с класически памучни ризи, леки блузи от шифон, коприна, трикотаж, потници, тениски, бомбери и джемпери.

 

Блуза

Модерната блуза стои най-близо до мъжката риза. Изработена е в свободна кройка, леко оверсайз, но ушита от плътна непрозрачна тъкан. Може спокойно да добавяте ежедневен памучен модел към основния костюм, както и по-деликатните аналози от вискоза. Друг печеливш вариант е дънковата риза, която се завръща.

 

Яке

Не забравяйте да включите в базовия си гардероб яке, сако или тренчкот. Обърнете внимание на това, че дрехата трябва да стои свободно, линията да е достатъчно издължена - до средата на бедрото и надолу. Късите монтирани модели вече са остарели и няма да се върнат на мода в близко бъдеще. Свободните, удължени якета пасват идеално на всяка фигура. Могат да бъдат със или без копчета, тъй като често се носят разкопчани. Някои модели манта са вързани с обикновен колан, изработен от същия плат като самите тях. Оригинална идея е да използвате и тънки кожени ремъци, за да подчертаете талията и да добавите смели детайли. Ако имате нужда от алтернатива, вземете яке-бомбер. Това е хит от последните години, който лесно може да стане елемент от всякакви визии – ежедневна, офисна, празнична. Този сезон са популярни модели с нестандартен декор - флорални щампи, бродерия.

 

Пуловер

Топлият пуловер може успешно да бъде заменен от черно поло. Тъй като е прилепващ елемент от гардероба, най-добре е да го носите с големи жилетки или якета. Актуална е тенденцията полото да се използва като долен затоплящ слой при комбинация с рокли и сукмани.

 

Рокля

Вечната класика е прилепващата рокля с дължина малко над или под коляното. Новото е, че цветът не допуска вариации на черното. Модерни са червените и бежовите нюанси. Ако търсите празнична визия, обуйте обувки с висок ток и наметнете модерен тренчкот, а за поддържане на кежуал образ са подходящи оксфордки и кожено или дънково яке.

Ако имате проблемна фигура и прекалено тесния модел рокля не е за вас, спрете се на вариант със семпла права кройка, който пада свободно по тялото. Моделите, които присъстват в базовия гардероб, трябва да стоят идеално на собственика им.

Роклята-риза е загубила първоначалния си облик, тъй като често я срещаме в комбинация с пищни волани. Освен това кройката на класическата мъжка риза не винаги се взема като еталон. Далеч по-често се използват сафари моделите, като в някои случаи дизайнерите създават красив силует с акцент върху талията, използвайки елегантни колани.

 

Панталони

Панталоните трябва да ви стоят идеално. Следователно трябва да изберете модела не по стил, а по прилягане към собствената ви фигура. За късметлийките със стройни крака, панталоните с тесни крачоли или клиновете ще бъдат от значение. За всички останали са подходящи прави модели, скъсени до 7/8. Панталоните с ръбове правят краката да изглеждат по-тънки и източват силуета.

Като се вземат предвид най-новите модни тенденции, по-добре е да се спрете на широки модели - палацо и голфове. Те помагат в опитите да се скрият несъвършенствата в областта на ханша и да се създадат леки и ефирни силуети. Ще бъдат отлична основа за създаване на офис, вечерен и ежедневен тоалет.

 

Топове

Дамският гардероб не може без топове, а напоследък те са още по-популярни. Топовете се различават от обикновените тениски по това, че имат по-представителен вид. Актуални са изчистените модели с права кройка, но без декор. Ако се стремите към екстравагантна визия, няма да подминете и bralettes – провокативно скъсените бюстиета. Днес е прието да ги комбинираме с костюми с панталон, широки дънки и ефектни якета.

 

Тренчкот

Добрият основен гардероб не е завършен без винаги подходящото бежово или черно палто. Универсалността и практичността на модерните шлифери трудно мое да бъде отречена. Прилягат идеално на всяка форма на тялото, лесно се комбинират с дрехи и аксесоари във всякакъв стил и изглеждат луксозно. Днес бежовите модели и провокативните черни опции са предпочитани. Стилът, дължината и кройката могат да варират.

 

Дамски чанти

Най-добре е да имате базови чанти в три варианта – голяма, класическа средна и миниатюрен клъч. Текстурата, размерът и декорът може да са различни, но те задават тона на цялостната визия. Особено място заема чантата тип торба. Тя е обемна, може да се носи на рамо или на ръката и след това внимателно да се навие на руло. Съчетаването на чантите по цвят с дрехите или обувките е тежка задача, а и митът, че всички аксесоари трябва да са в един тон, отдавна е забравен. Можете обаче да използвате един малък трик и да изберете аксесоари, които да съответстват на вашия цвят на косата. Това ще ви развърже ръцете по отношение на цветовото съдържание на аутфита.

 

Обувки

Нямаме ли набор обувки, нямаме и гардероб. Сред подбраните модели трябва да присъстват класически обувки на висок или среден ток, удобни обувки тип деколте, балеринки и сандали на ниска платформа. Но трябва да имаме, освен елегантни, и по-небрежни боти и ботуши, които могат добре да се впишат включително и при създаването на лятна визия, тъй като комбинацията от романтични рокли и блузи с умишлено груби обувки сега е на мода. Затова кубинките с грайфери са нещо, което винаги ще ви бъде полезно.

 

Бърз поглед към базовия гардероб за 2022 г

 

Познавайки основните правила за окомплектоване на елементите от тоалета и характеристиките на собствената си фигура, можете да изберете оптималната комбинация. Ние даваме пример за стандартен комплект дрехи.

 

За лятото

Не забравяйте, че стиловете за основния гардероб могат да варират. Основното правило е елементите да се съчетават добре един с друг.

Връхни дрехи. През лятото има периоди на захлаждане, така че лек тренчкот, байкерско или дънково яке ще ви бъдат полезни.

Топ. Не може без тениски и пуловери в основни цветове – бяло, черно, сиво или бежово. Лека жилетка с произволна дължина, но на всяка цена с големи копчета, също е добра идея. Топове в пастелни цветове, както и ризи оверсайз ще завършат визията.

Панталони и поли. Предвидете широки дънки, бермуди и колоездачни шорти. С тяхна помощ можете да постигнете стилни визии в съчетание със суичъри и козирки. Освен това горещите летни дни са невъзможни без миниполи.

Рокли. Актуални са както дългите рокли на цветя, така и късите модели тип комбинезон.

Обувки. Носете бели маратонки, сандали с нисък ток и кожени чехли. И за създаване на романтични образи - балеринки.

 

През пролетта

Ако не сте сигурни откъде да започнете с основния си гардероб, разгледайте нашия списък с артикули.

Връхни дрехи. Оверсайз якета, задължително свободни и дълги тренчкоти, палта с колан и скъсени дънки.

Топ. Докато навън все още е студено, включете в тоалета си памучни блузи с дълги ръкави, черно поло, оверсайз суичър, жилетка, джъмпер и няколко основни тениски. Широката риза е много подходяща за този сезон.

Долна част. Дънките с висока талия не само изглеждат красиво и визуално удължават краката ви, но и ще предпазят кръста ви от студа. За тази цел са подходящи и мини полите с висока талия, както и широките панталони. Рокли. Актуален е моделът "пуловер", както и класическите рокли с дълги ръкави. Можете да включите и дънков сукман, който сега отново е на върха на популярността. Комбинира се добре с поло и риза.

 

За зимата

Купуването на нови връхни дрехи всеки сезон е твърде скъпо и е вредно за околната среда. Затова препоръчваме да имате под ръка основни решения.

Връхни дрехи. Палта с подплата, оверсайз якета и къси пухени якета в случай, че се движите из града само с кола.

Топ. Поло, пуловер, джъмпер, жилетка с качулка са идеалната комбинация и за най-студената зима.

Долна част. Не можете без дънки, спортни панталони от топъл футер, вълнени панталони и поли.

Обувки. Грубите войнишки ботуши с подплата и високите ботуши са в основата на всеки гардероб.

 

За есента

С наближаването на първите студени дни допълваме комплекта си с плътни дрехи, шапки и по-топли връхни облекла.

Връхно облекло. Това може да бъде термо тренч или шлифер, а при по-ниски температури - палто с колан или леко пухено яке.

Топ. Не искате да се отказвате от роклите и не е нужно. Актуално е многопластовото дамско облекло и базовият гардероб трябва да го осигурява. Затова можете да комбинирате леки рокли и сукмани с тениски с дълги ръкави, с къси пуловери и дори с джъмпери. Не забравяйте да имате под ръка пола-молив, панталон и различни ризи с мъжка кройка.

Долна част. Вече говорихме за модерните видове дамски панталони. Остава да се отбележи, че карираните и раираните модели с ръбове, както и с непредсказуема кройка, ще бъдат популярни, затова ви препоръчваме да имате обувки, боти с нисък и висок ток, както и велурени ботуши за дните с първите слани. Топлите варианти на спортните обувки също са от полза.

 

Допадат ли ви нашите основни параметри на гардероба? Когато изграждате собствената си линия, трябва да вземете предвид не само сезона и модните тенденции, но и вашия тип тяло, възраст и климатичните особености на мястото, където живеете. Това, което би ви подхождало на 20 години, ще изглежда съвсем различно в по-късна възраст. Ето защо преди да включите даден модел в основния набор, внимателно обмислете мястото му сред вашите тоалети. В противен случай купената с желание дреха ще си остане в някой ъгъл на гардероба.

За повече идеи как да съставите базов гардероб, съобразен с модните тенденции и най-актуалните визии, потърсете вдъхновение в каталозите на нашия онлайн магазин!

Последна промяна ( Петък, 17 Декември 2021 10:54 ) 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии