Изследване на диабет–фондация Пламен Маджуров и СМДЛ Кандиларов - RSS новини
Вие сте тук:

Изследване на диабет–фондация Пламен Маджуров и СМДЛ Кандиларов

Затлъстяването и диабетът са тясно свързани и могат да влияят взаимно по двупосочен начин. Всички хора, които имат затлъстяване са предразположени към диабет. Повече от 50 % дори не предполагат за заболяването или за инсулинорезистентност (преддиабет), което води до висока смъртност, защото не е хванато навреме. Ако се хване в начално фаза, заболяването е лечимо. Затова се изследвайте. Ето как са свързани:

Затлъстяването като рисков фактор за диабет тип 2: Затлъстяването, особено излишната висцерална мазнина (мазнини около корема), е значителен рисков фактор за развитието на диабет тип 2. Мастната тъкан, особено висцералната мазнина, освобождава възпалителни цитокини и адипокини, които могат да доведат до инсулинова резистентност (преддабет), отличителен белег на диабет тип 2.

Превенция на диабет от фондация Пламен Маджуров

Инсулинова резистентност и затлъстяване: Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в тялото не реагират ефективно на инсулина, което води до високи нива на кръвната захар. В почти 100% от случаите тя води до диабет, ако не се вземат навременни мерки. Затлъстяването е силно свързано с инсулиновата резистентност. Тъй като телесните мазнини се увеличават, особено висцералните мазнини, това пречи на инсулиновите сигнални пътища, което води до инсулинова резистентност и потенциално развитие на диабет тип 2.

Управление на диабета и затлъстяването: От друга страна, самият диабет може да допринесе за затлъстяването. Инсулиновата резистентност и повишените нива на кръвната захар при диабет тип 2 могат да насърчат наддаването на тегло. Освен това, някои лекарства за диабет, като инсулин и някои сулфонилурейни производни, могат да причинят наддаване на тегло като страничен ефект, което допълнително влошава затлъстяването.

Предизвикателства при управлението на теглото: Затлъстяването усложнява управлението на диабета. Наднорменото тегло може да затрудни контролирането на нивата на кръвната захар, да увеличи риска от усложнения на диабета и да влоши сърдечно-съдовите рискови фактори като високо кръвно налягане и дислипидемия.

Интервенции в начина на живот: Интервенциите в начина на живот, фокусирани върху загуба на тегло чрез здравословно хранене и редовна физическа активност, са основни компоненти на управлението на диабета, особено при хора с наднормено тегло или затлъстяване с диабет тип 2. Дори умерена загуба на тегло може да подобри инсулиновата чувствителност, гликемичния контрол и да намали риска от усложнения, свързани с диабета.

Управление на коморбидността: Едновременното управление на затлъстяването и диабета е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие. Цялостен подход, който включва диетични промени, редовни упражнения, управление на лекарствата и подкрепа от здравни специалисти, може да помогне на хората със затлъстяване и диабет да постигнат по-добри здравни резултати. Много важно е и изследването и контролирането на кръвната захар.

В месеца преди Великден, фондацията на Пламен Алексеев Маджуров, заедно с лаборатории Кандиларов, организират кампания насочена точно към тези изследвания. Можете да се изследвате във всеки един обект на СМДЛ Кандиларов в цяла България. От 8 април до края на месец май ще заплатите само 1 лев за това изследване. Това е огромен жест особено към хората, които не могат да си позволят такова изследване и затова не обръщат достатъчно внимание на здравето си.

Тагове:


Следваща Какво трябва да направим, за да намерим работа бързо?
Последна промяна ( Сряда, 08 Май 2024 12:14 ) 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии