RSS новини, хакове, инструменти, добавки и плъгини - RSS новини

RSS новини, хакове, инструменти, добавки и плъгини

RSS новини: Сто двадесет и един RSS ресурса

RSS новини

Ресурс номер 1 за RSS: Нашия RSS портал. Ще се стремим да го направим световно значим, не просто RSS порталът на България.

По долу е поместен списък със повече от 120 RSS четци, устройства, плъгини за браузери, трикове, пинг, рсс хакове и директории от интернет.

За хората навлизащи в света на RSS, съкращението означава Really Simple Syndication, начин за публикуване и абониране на често променящо се съдържание в блогове, сайтове и новинарски сайтове.
RSS четец (агрегатор, реадер, рийдър) е клиентски софтуер, използващ уеб фийдове (документи) за извличане на уеб съдържание от блогове, подкастове, видеологове, медийни уеб страници.
RSS фийд (eng. RSS feed), RSS уеб фийд (RSS web feed), RSS канал ( RSS channel) = RSS документ
OPML (Outline Processor Markup Language) - XML format използван за импорт/ експорт на RSS фийдове, между различни уеб фийд агрегатори ( рийдъри, rss четци)

RSS четци за Windows

awasu.jpg

Omea - един от RSS четците с най-много настройки. Може да стане малко бавен когато базата му от данни нарастне; има безплатна и платена версия, като втората е с повече настройки.
Mozilla Thunderbird - И-мейл и RSS четец от Мозила, поддържа различни скинове и адонове
Awasu - RSS четец със настройващ се потребителски интерфейс, може да се синхронизира с други четци, позоволява
повторно публикване на вашите RSS фийдове, както и запазване във любими.
GreatNews - интегрира се с Bloglines, и предлага бърз начин за търсене сред дневната дажба от новини.
RSS Bandit - RSS четец, позволяващ организирането на вашите фийдове в папки, а също така синхорнизиране сред
наколко инсталации.
IntraVNews - RSS четец, който се интегрира с Microsoft Outlook.
SharpReader - изисква .NET framework, позволява организирането на документите в папки, интегрира се с Feedster, може да покзва нови фийдове в системната лента с появяващи се (popup) прозорци.
eCruiser - Японски RSS четец.
Juice - RSS четец с елементарни фунции.
Opera - Уеб браузерът Opera е снабден с напълно фунциониращ RSS четец
FeedDemon - Четецът на документи от Newsgator, предлага висока степен на настройвване, четене на фийдове в подобен на вестник формат, синхронизиране с други продукти от Newsgator, и търсене на фийдове.
Snarfer - безлатен RSS четец, основните опции са многобройните изгледи за форматиране на документите като вестник, показването на вградено видео, синхронизиране с Bloglines, търсене и филтриране.
Active RSS Reader - прост RSS четец, който има минимални изисквания за памет и място на твърдият диск .
Feed Amasser - прост безплатен RSS четец.
FeedExpress - безплатен, с отворен код RSS четец; с някои добри опции, като CSS настройване.
Crackfeed - малка, разположена в системната лента, програма. уведомяваща ви за RSS новините, веднага щом пристигнат.
HappyFish - RSS четец и подкаст клиент, изискващ .NET 2.0
Attensa за Outlook - RSS четец, който напълно се интегрира с Outlook, поддържа OPML импорт/експорт, планиране, повторно публикуване, и организиране на фийдове за напреднали.
Briz RSS Reader - прост RSS четец
Particls - десктоп RSS нотификатор с доста настройки, а освен това и с Firefox плъгин.
Anothr - RSS четец/бот за Skype/Gtalk/MSN

RSS четци за OS X

pixelnews.jpg

Newsfire - RSS четец за OS X
NetNewsWire - RSS четецът от Newsgator за Mac идва в две версии: комерсиална и безплатна.
PixelNews - Платен RSS четец за Mac OSX, който идва с огромна база от данни от фийдове.
Shrook - RSS четец за Mac, който включва и уеб базирана версия; поддържа синхронизиране, мигновено уведомяване, чрез Growl, търсене в реално време, “интелигентно” групиране и други.
Vienna - фрииуеър, RSS / Atom четец за новини с отворен коден, с вграден браузер с табове
и възможност за настройване на показването на фийдовете.
NewsLife - RSS рийдър за Mac, галещ окото, прост и лесен за използване.
Squeet - друг RSS четец за Mac, в момента не е достъпен за ползане.

RSS четци за Linux

akregator.jpg

Liferea - RSS четец за потребители на Gnome.
Akregator - RSS рийдър за KDE
Straw - RSS четец за Gnome, поддържа RSS и ATOM, а също така и експортиране/импортиране на OPML фийдове.
Snownews - текст базиран RSS четец, за всички лиит (1337) хора.
AgileRSS - десктоп агрегатор, който може да покаже всеки RSS, ATOM, и XML новинарски фийд; също така предлага RSS тикър.

 Независимо платформени RSS четци

bottomfeeder.jpg

RSSOwl - работи на Mac OS X, Windows и Linux. Предлага, наколко прозореца за улеснено четене, настройващ се интерфейс, OPML и blogroll импорт, вътрешен браузер и търсачка.
BottomFeeder Богат на настройки многоплатформен RSS четец (работи под Linux, Windows и OS X), поддържа CSS настройване, OPML импорт/експорт, и плъгини.
BlogBridge - RSS агрегатор с отворен код, позволяващ създаване на динамични списъци за четене на фийдове.

RSS четци - уеб базирани

netvibes-rss-reader

Google Reader – В допълнение с проследяване на вашите фийдове, популярният RSS четец на Google ви позволява да оценявате със звезди статиите ( подобно на Gmail), да видите тенденциите във вашите фийдове и навици за четене, а наскоро добави и опция за офлайн четене на фийдове.
iGoogle – Преди известен като Google Personalized Home, iGoogle ви позволява да включите RSS фийдове, като част от вашата персонализирана начална страница.
Netvibes - Този доставчик на персонализирани начални страници, включва стотици от модули. които може да добавите към своята страница - от Hotmail до вашите снимки във Flickr, но също така ви позволява за създадете собствени модули, като просто въведете URL адрес на фийда.
Pageflakes – Друг доставчик на персонализирани начални страници, Pageflakes функционира подобно на Netvibes, и ви позволява да изберете измежду готово направени модули,или да създадете свои собствени, чрез добавяне на RSS фийдове.
My Yahoo! – Все още най-широко използваната персонализирана начална страница. My Yahoo сега ви позволява да добавяте RSS фийдове, в допълнение към вашата прогноза за времето, котировки на акции и новини. Подобен на Netvibes и Pageflakes, My Yahoo ви позволява да реорганизирате вашите фийдове с влачене и пускане.
My Netscape – Услугата за персонализирани начални страници на Netscape , включва и възможност за добавяне на RSS фийдове като модули със съдържание. Регистриран акаунт ви позволява да участвате в гласуването на тяхната подобна на Digg начална страница.
Daily Rotation –Персонализирана начална страница без излишни украшения за технофили. Daily Rotation включва препоръчани фийдове от стотици технологични сайтове, и позволява добавяне на допълнителни фийдове.
Rojo – е част от Six Apart. Rojo е уеб базиран четец, който комбинира RSS агрегация, с подобие на социална мрежа, показваща какво четат хората на тяхната начална страна.
Bloglines – Един от първите онлайн RSS четци е Bloglines. Неговият интерфейс с “разделен екран” , позволява лесно да се види цялото съдържание на вашите фийдове. Тази услуга е част от IAC група от сайтове.
Newsgator – RSS четецът на NewsGator, позволява организиране на фийдовете в папки във Windows стил, които могат да бъдат разширени и стеснени.
MySindicaat - мощен RSS четец, с дървовидна структура на фийдовете, достъпен в няколко различни варианта, включително мини тикър и мобилен RSS четец. Има и RSS смесителни възможности.
Fwicki - уеб базиран RSS четец, който позволява създаването на персонализирани фийдове в стил поток от новини.
NewsAlloy - бърз, с много опции, уеб базиран RSS четец. Притежава и мобилна версия.
Feeds 2.0 - персонализиран RSS агрегатор, който узнава вашите навици за четене и показва подобни фийдове.

Мобилни RSS четци

litefeeds-rss

NewsGator Go! – Мобилната версия на NewsGator се синхронизира със потребителски онлайн акаунт, позовлявайки четенето на фийдовете в движение за $29.95.
LiteFeeds – След като свалите приложението на телефона си, LiteFeeds ви позволява да браузвате вашите фийдове, изпращате статии по и-мейл на вашите приятели, или ги запазвате във вашият del.icio.us акаунт.
Egress – Тази програма за Windows Mobile притежава изчистен интерфейс и поддържа подкаст. Egress се продава за $12.95.
Mobispine – Mobispine е безплатно Java приложение за четене на вашите фийдове с вашият мобилен телефон. Услугата включва и уеб компонент, където потребителите могат да добавят фийдове към базата с данни на Mobispine, да разглеждат подобни фийдове и да оставят коментари.
Quick News –Quick News е създаден за Palm OS и позволява сваляне на фийдове било чрез HotSync или директна интернет връзка, което позволява офлайн ( или без покритие) четене.
Bloglines Mobile – Популярният уеб базиран четец, също така предлага и браузер-базирана мобилна версия за достъп на вашите фийдове, без да даунлодвате нищо.
FeederReader – Това приложение е проектирано за телефони, използващи Windows Mobile, и е предназначено особено за разработчици, позволяващо ви да видите RAW XML файл на фийд и неговите XML елементи и атрибути.
FreeRange – Това Java приложение работи ще работи с Palm OS, Windows Mobile, и Blackberry. Уеб страницата предлага и възможност за интегриране с Google Reader.
Google Reader Mobile – Ако използвате Google Reader, имате достъп и  до версия проектирана за мобилни телефони.
ZapTXT за мобилен телефон - мобилна версиа на уиджета на ZapTXT .

RSS email преобразуватели

zaptxt-rss

Feedblitz - един от най-популярните конвертери на RSS към e-mail . Поддържан от FeedBurner. Също така има и Firefox плъгин.
ZapTXT - наблюдава фийдове за определени термини и изпраща известия по и-мейл. Има и мобилна версия.
R|Mail - предлага лесен абонамент за всеки RSS фийд, а освен това widget за абониране за R|mail, който може да ползвате на вашия сайт.

RSS фийд валидатори

Feed Validator

Feed Validator – След като въведете URL във Feed Validator, услугата ще преведе буквално вашият RSS в код и ще установи потенциални проблеми. Работи със версии на RSS до 2.0.
RSS 1.0 Validator – Този валидатор за RSS 1.0 генерира HTML страница, идентифцираща всяка грешка.
Redland RSS 1.0 Validator & Viewer – Този валидатор предлага редица опции за показване и проверка на вашите фийдове.

RSS-свързани плъгини - Firefox

Sage rss

Sage - RSS четец за Firefox, има приличен набор от опции, позволява CSS настройване.
Wizz - Сложен RSS четец за Firefox с огромен набор от опции.
RSS Ticker - RSS тикър за Firefox с голям набор от опции.
Beatnik - Прост RSS рийдър за Firefox
BlogRovr - Плъгин за Firefox, доставящ новини на базата на вашият избор на фийдове и уеб страниците, които сте посетили наскоро.
NewsFox - RSS четец за Firefox с пълен набор от фунции, с три прозореца; подобен на Thunderbird
InfoRSS - Друг RSS тикър за Firefox с голям набор от опции.
Feedbar - Feedbar показва нови Live Bookmarks директно във страничната лентата на Firefox.

RSS-свързани плъгини - Wordpress

Fedafi rss

Feedlist - Плъгин за Wordpress, показващ свързани списъци, импортирани от RSS или ATOM фийд.
Feedsmith - пренасочва всички RSS фийдове от Wordpress блог към Feedburner фийд.
Fedafi RSS plugin - Wordpress плъгин, създаващ валиден RSS 2.0 фийд от вашият Wordpress блог и добавящ CSS, проследява абонатите и щракванията върху статиите.
BDP RSS aggregator - преобразува RSS фийдове във Wordpress блогове. Удобен за създаване на автоматичен блог.
Sig2Feed - Wordpress плъгин, позволяващ добавяне на подпис във вашия RSS фийд.

RSS-свързани плъгини - други

Miranda

Good News Trillian RSS плъгин - позволява четене на RSS фийдове в Trillian
RSSNews - RSS четец за Miranda
RSS Feed Scanner - Azureus плъгин, позволяващ автоматичен даунлоуд, на базата на сложни филтър настройки на фийдове.
RSS Popper - RSS плъгин за Outlook и Outlook Express
RSS Reader for Gaim - позволява четене на RSS фийдове в Pidgin (бивш Gaim)

Управление на RSS

feedburner

Feedburner - очевидният. Наскоро придобит от Google, FeedBurner се превърна в де факто стандарт за управление на RSS фийдове, предлагащ огромен набор от фунции, включително подробна статистика, икони, оптимизиране на фийдове и включване на реклами.
WebPasties - Набор от RSS - свързани инструменти, вклюващи опции за управление на фийдове.
FeedPass - създава приятна отправна страница за вашите фийдове.

RSS смесители

Yahoo Pipes

Yahoo! Pipes - Мощен RSS миксер с графичен потребителски интерфейс; поддържа прости оператори, филтъри, и много сложни функиции.
Feedbite - комбинация от онлайн RSS четец и RSS смесител, позволяващ да се гласува за колекция от RSS фийдове.
Feedblendr - прост RSS смесител, който не изисква регистриране.
Blogsieve - RSS смесител с пълна функционалност, позволяващ смесването на до 5 фийда, и извършването на
сложно филтриране на резултатите.
Feedcombine - RSS смесител, позволяващ смесването на фийдове от списък с предварително зададени източници
Feedshake - RSS миксиране и просто филтриране.
xFruits - набор от програми за RSS смесване, филтриране и конвертиране, включително RSS към PDF програма.
BlastFeed - RSS смесител, позволяващ комбиниране и филтриране на фийдове и доставяне, чрез и-мейл, чат програма, или RSS.
FeedRinse - Сложен RSS филтър, позволяващ ви да се отървете от спамът във вашите RSS фийдове.
FeedDigest - RSS смесител, позволяващ миксиране и сортиране на фийдове, и послдващото им публикуване на уеб страница.
Popfly - Многообещаващ RSS смесител, в момента в затворена бета версия.
Google Mashup Editor (GME) - Наборът от инструменти за разработчици от Google, за създаване на машъпи( mashups).
RSSMesh - PHP скрипт, позволяващ смесването на няколко фийда в един.
Afeeda - RSS смесител, позволяващ смесването на всики ваши любими фийдове в един.

RSS пинг приложения

Pingoat

Pingoat – В Pingoat, въведете URL адресът на вашият блог и изберете услугите, които искате да пингнете. По този начин, щв бъдете сигурни, че избраните сайтове индексират вашата страница. Този сайт има повече от 50 различни услуги, които може да пингнете.
Ping-o-matic – Въведете URL адресът на вашият блог или фийд, и избере сред различните търсачки на блогове, и Ping-o-matic ще им изпрати пинг. Сайтът има около 20 услуги, сред които може да избирате.
Blog Flux – В допълнение към други програми за блогове Blog Flux предлага Pinger, който включва повече от 30 страници, които може да пингнете автоматично, включително няколко индекси на определени езици.
ping service – Този сайт е предимно на холандски, и автоматично пингва няколко от най-големите услуги, като Technorati и Weblogs.com

Фийд директории

Blogstreet

Syndic8 - една от най-големите RSS фийд директории; интегрира се с редица улуги от този списък.
Technorati - индексира блоговете на базата на тагове и авторитет, измерен, чрез линкове към блоговете.
Feedster - организира фийдовете в канали на базата на съдържание, например технологии, клюки за знаменитости.
Blogstreet - поставя фийдовете в различни директории, а освен това има начална страница подобна Digg, базирана на потребителски оценки.
Weblogs.com - една от първите фийд директории, Weblogs.com просто показва последните ъпдайти на блогове в реално време.
Icerocket - блог търсачка, поддържаща статистика със техният Blog Tracker продукт.
blo.gs - прост списък с последните променени блогове, в духът на Weblogs.com.
blogdigger - блог търсачка, с Local опция, позволяваща откриване на блогъри във вашият район.
2rss.com - категоризирана блог директория и търсачка, с приблизително 10,000 индексирани фийдове.
WeBlogALot - блог директория, която извлича новини от традиционни новинарски източници.

RSS съвети и хакове

RSS Hacks

Колекцията от хакове на Steve Rubel
Друга колекция от RSS-свързани хакове от Steve Rubel
Съвети за четене на RSS от Web Worker Daily
5 RSS съвета от LifeDev
35 начина за използване на RSS фийдове от Steve Rubel
RSS пособия за Firefox - RSS-свързани адони за Firefox от Mashable
Mister Tipster - хардуерен USB мини дисплей, предназначен специално за показване на RSS фийдове.
RSS съвети от Wired
Четене на RSS с AppleTV

Допълнителни RSS-свързани приложения

Fireant RSS

SearchFeedr - Търсачка на RSS фийдове , поддържаща Yahoo!, Google, MSN Live и Altavista
FeedCycle - обединява фийдовете в епизоди; и ги доставя по определено разписание, или ежедневно.
FeedCrier - доставя RSS фийдовете до вашата чат програма
Clicky’s RSS feed - Clicky е уеб програма за анализ, която доставя аналитичните резултати чрез RSS фийд.
RSS Panel X - Greasemonkey скрипт, показващ RSS, Atom, hAtom и OPML директно от сайтът - първоизточник .
FeedForAll - създаване и редактиране на RSS фийдове и подкастове.
Radio UserLand - комбинация от платформа за публикуване и новинарски агрегатор.
Custom Reader - RSS четец,модифициран според вашите предпочитания.
Chaos Wallpaper - RSS четец, позволяващ ви да променяте десктопа си.
FireAnt - RSS четец на подкастове, видеокастове и медиа.
NewsAloud - преобразува RSS фийдове в звук.
RSS2PDF - преобразува RSS фийдове в PDF формат.
Dapper - създава RSS фийд от всеки уеб сайт.
Feedity - друг RSS генератор, който може да създаде RSS фийд от всеки уеб сайт.
RSSMicro - RSS търсачка търсеща сред повече от 65 милиона фийдове.

По материали от Mashable.Предишна Безплатни модули за новини през RSS   Следваща Добави сайт: Регистрация в директорията упътване за употреба
Последна промяна ( Сряда, 22 Април 2009 00:21 ) 
 
Сайт за SEO услуги: SEO услуги от SEO BG

Translation

Новините днес: RSS емисии